Торове
Торове - основни видове
Правилната обработка и торене подобряват
почвеното плодородие и добивите на растенията. При прилагане на торове е
необходимо да се вземат предвид характеристиките на почвата, степента на
нейното плодородие и наличието на хранителни вещества, механичния и състав,
възрастта на насажденията, и т.н.
Класификация на торовете по състав
Основният критерий, по който торовете се
отличават един от друг, е техният състав. Въз основа на тази характеристика те
се разделят на:
·
Органични – Съставени са от вещества и материали от животински или
растителен произход. В тях хранителните вещества присъстват в ограничено
количество и стават достъпни едва след минерализацията на органичната материя
от почвените организми;
·
Минерални
– Те са промишлен продукт,
който се получава в резултат на синтеза на няколко компонента или чрез
обработка и смилане на естествено добити минерали. Хранителните вещества се
съдържат в тях под формата на минерални соли и се усвояват от растението след
разтваряне във вода;
·
Бактериални – Представляват специални инокулантни
препарати, които спомагат за подобряване на микроклимата на почвата;
Видове органични торове
Органичните торове имат комплексен ефект върху
почвата. Прилагането им спомага за подобряване на физическите показатели и почвена
структура, стимулиране на активността на микроорганизмите в нея и попълване на
запасите от микро и макроелементи. В същото време техният състав е много
променлив, а ефектът на торене зависи от произхода и начина на приготвяне. Обичайни
органични торове са:
·
Оборска
тор - Препоръчително е да се
прилага в полу гнил вид, след като в процеса на разграждане се извършва
обеззаразяване от семената на плевелите, а органичните съединения се разграждат
в по-прости форми;
·
Компост – Приготвя се от растителни остатъци (паднали
листа, дървени стърготини, окосена трева), които се смесват и пълнят с течен
тор, разтвори на птичи тор, азотни торове или бактериални препарати;
·
Торене
с остатъци от трева – Остатъците
от окосена трева (фацелия, ръж, лупина, маслодайна ряпа, фий) се смесват в
почвата. По този начин почвата се декомпресира, микробиологичните процеси се
стимулират, кореновият слой се попълва с органична материя;
Видове минерални торове
Хранителният елемент в състава на минералните
торове се нарича активно вещество, като съдържанието му се измерва в проценти.
Това позволява изчисляването на оптималната норма на прилагането на торове в
зависимост от нуждите на растенията.
Има
две големи групи минерални торове:
-
Прости - съдържат едно основно хранително вещество.
-
Сложни - съдържат 2 или повече батерии.
От
своя страна простите торове се делят на:
Ø Азотни
– Те са със съдържание на амониев нитрат, които са лесно разтворими. Поради
тази причина се прилагат от ранна пролет и през целия вегетационен период на
растенията под формата на горна
превръзка.
Ø Фосфорни – Съставени са от суперфосфат, който в сравнение с други
фосфорсъдържащи торове е най-лесно разтворим във вода. Най-ефективно е
приложението му под основната почва, локално в редове или гнезда при сеитба
(засаждане), а също и като подхранване.
Ø Със съдържание на калий - Те включват калиев хлорид, калиева сол и калиев
магнезий в състава си. Използването им е особено полезно при леки песъчливи, песъчливо-глинести,
както и на торфени почви, които съдържат малко количество достъпен калий.
Сложните
(комплексни) торове ви
позволяват да спестите време, пари и разходи за труд, когато е необходимо да
балансирате храненето на растенията за няколко елемента едновременно.
Видове
бактериални торове
Те не съдържат хранителни вещества а бактерии,
чиято активност позволява мобилизиране на натрупването на хранителни вещества в
кореновия слой на растенията и подобряване на общото му състояние. Най-често срещаните
от тях са:
Ø Нитрагин и ризоторфин – Произвежда се на базата на нодулни бактерии,
които, влизайки в симбиоза с корените на растенията, фиксират атмосферния азот
и го превръщат във форма, достъпна за растенията;
Ø Фосфоробактерин - Съдържащите се в него спори са в състояние
да отстранят фосфора от органичните съединения и така да спомогне по-лесното му
разграждане в почвата;