Меню
Количка

Препарати

Как да торим правилно ягодите?

Ягодите са любим плод и  лакомство на малки и големи. Те не са много  капризна култура, така че могат да се отглеждат в градината или дори в саксии на балкона. Ако знаем как правилно да торим ягоди, тогава в замяна ще получим обилна и вкусна реколта. Домашните ягоди не се нуждаят от химически изкуствени торове, закупени от магазина. За да имаме богата реколта от плодове е необходимо да се прилагат торовете, от които се нуждаят: като фосфор, калий и азот.

Нито една култура не може да даде много плодове, ако не бъде наторена навреме. Към днешна дата има много химически торове в агро магазините, които предпазват плодовете от вредители. Не бива да забравяме обаче за народните и домашни средства, които често са не по-малко ефективни. Те ще помогнат за доставянето на повече хранителни вещества на растенията и ще ни осигурят богата реколта от ягоди.

Домашни средства за торене на ягоди

Добрата реколта от ягоди зависи от много фактори: климатични и метеорологични условия на текущия сезон, разнообразие и цялостна грижа. Въпреки важността на тези елементи, реколтата зависи най-много от това дали ягодите са били правилно подхранени през пролетта. Торенето на ягоди по време на цъфтежа и плододаването е много важно. Възможно е ягодите да се торят само когато температурата на почвата не е по-ниска от +8 - 10 °С. При по-ниски температури корените на растението не абсорбират приложената тор. Можем лесно да приготвим своя собствена растителна тор, за да запазим ягодите си органични:

·         Остатъци от трева - Окосената трева в цветните лехи е естествен тор за растенията. Излишната окосена трева се използва за мулчиране на ягодови лехи. Мулчирането запазва влагата в почвата по-дълго, а мулчът добавя тор към корените на растенията с бавно освобождаване. Освен това почвата се поддържа рохкава и не се налага да се наторява толкова често. За най-добри резултати при мулчиране, можем да вдобавим прясна или суха трева в почвата на ягодите.

·         Утайка от кафе - Това е добре позната тор за ягоди, богата на съдържание от азот, фосфор и калий. За да бъдат ягодите големи и сладки, те се нуждаят от повече калий и фосфор в почвата. Кафето е киселинно и може да понижи pH на почвата. Това е добре за ягодовите растения, тъй като те предпочитат леко кисела почва. Освен това утайката от кафе привлича земните червеи, които разрохкват почвата, а ягодите растат най-добре в рохкави почви.

·         Отвара от коприва - Една от най-популярните естествени торове е копривата. Това растение е богато на азот, калий, калций, магнезий. Как да си приготвим отвара от коприва? Пресни листа от коприва, нарязани на ситно, се слагат в кофа с около 10 литра вода. Покриваме сместа с капак и я оставяме да се свари. Когато течността потъмнее и спре образуването на пяна, домашната натурална тор е готова за употреба. Разреждаме половин литър от отварата в 10 литра вода и поливаме ягодовите растения веднъж или два пъти седмично.

·         Органична тор – Това е оборската тор. Дългодействащите органични торове осигуряват дългосрочно снабдяване на растенията с хранителни вещества през пролетта. При подготовката на почвата за ягоди е добре да използваме оборски тор или компост от листа. Прясната оборска тор е вредна за растенията, затова трябва да бъде престояла. Идеалното време за торене с оборски тор е един до два месеца преди засаждането на ягодите.

Това колко пъти в годината да торим ягодите, много зависи от техният сорт. Ягодовите растения се нуждаят от много азот през ранната пролет и късна есен. Те винаги се торят през пролетта и след последната реколта в средата на лятото или началото на есента. Растенията създават цветни пъпки през есента и за това се нуждаят от много много слънце, рохкава почва и подходящи хранителни вещества.

Няма добавени продукти в тази категория.