Препарати
Как да торим
правилно ягодите?
Ягодите са
любим плод и лакомство на малки и големи.
Те не са много капризна култура, така че
могат да се отглеждат в градината или дори в саксии на балкона. Ако знаем как правилно
да торим ягоди, тогава в замяна ще получим обилна и вкусна реколта. Домашните
ягоди не се нуждаят от химически изкуствени торове, закупени от магазина. За да
имаме богата реколта от плодове е необходимо да се прилагат торовете, от които
се нуждаят: като фосфор, калий и азот.
Нито една
култура не може да даде много плодове, ако не бъде наторена навреме. Към днешна
дата има много химически торове в агро магазините, които предпазват плодовете
от вредители. Не бива да забравяме обаче за народните и домашни средства, които
често са не по-малко ефективни. Те ще помогнат за доставянето на повече
хранителни вещества на растенията и ще ни осигурят богата реколта от ягоди.
Домашни
средства за торене на ягоди
Добрата
реколта от ягоди зависи от много фактори: климатични и метеорологични условия
на текущия сезон, разнообразие и цялостна грижа. Въпреки важността на тези
елементи, реколтата зависи най-много от това дали ягодите са били правилно
подхранени през пролетта. Торенето на ягоди по време на цъфтежа и плододаването
е много важно. Възможно е ягодите да се торят само когато температурата на
почвата не е по-ниска от +8 - 10 °С. При по-ниски температури корените на
растението не абсорбират приложената тор. Можем лесно да приготвим своя
собствена растителна тор, за да запазим ягодите си органични:
·
Остатъци от трева - Окосената
трева в цветните лехи е естествен тор за растенията. Излишната окосена трева се
използва за мулчиране на ягодови лехи. Мулчирането запазва влагата в почвата
по-дълго, а мулчът добавя тор към корените на растенията с бавно освобождаване.
Освен това почвата се поддържа рохкава и не се налага да се наторява толкова
често. За най-добри резултати при мулчиране, можем да вдобавим прясна или суха
трева в почвата на ягодите.
·
Утайка от кафе - Това е добре позната тор за
ягоди, богата на съдържание от азот, фосфор и калий. За да бъдат ягодите големи
и сладки, те се нуждаят от повече калий и фосфор в почвата. Кафето е киселинно
и може да понижи pH на почвата. Това е добре за ягодовите растения, тъй като те
предпочитат леко кисела почва. Освен това утайката от кафе привлича земните
червеи, които разрохкват почвата, а ягодите растат най-добре в рохкави почви.
·
Отвара от коприва - Една от
най-популярните естествени торове е копривата. Това растение е богато на азот,
калий, калций, магнезий. Как да си приготвим отвара от коприва? Пресни листа от
коприва, нарязани на ситно, се слагат в кофа с около 10 литра вода. Покриваме
сместа с капак и я оставяме да се свари. Когато течността потъмнее и спре
образуването на пяна, домашната натурална тор е готова за употреба. Разреждаме
половин литър от отварата в 10 литра вода и поливаме ягодовите растения веднъж
или два пъти седмично.
·
Органична тор – Това е оборската тор.
Дългодействащите органични торове осигуряват дългосрочно снабдяване на
растенията с хранителни вещества през пролетта. При подготовката на почвата за
ягоди е добре да използваме оборски тор или компост от листа. Прясната оборска
тор е вредна за растенията, затова трябва да бъде престояла. Идеалното време за
торене с оборски тор е един до два месеца преди засаждането на ягодите.
Това колко пъти в годината да торим ягодите, много зависи от техният сорт. Ягодовите растения се нуждаят от много азот през ранната пролет и късна есен. Те винаги се торят през пролетта и след последната реколта в средата на лятото или началото на есента. Растенията създават цветни пъпки през есента и за това се нуждаят от много много слънце, рохкава почва и подходящи хранителни вещества.
Няма добавени продукти в тази категория.