Меню
Количка

Семена

Семена - основни видове

Пролетта е периодът в който да решите какво искате да отглеждате, да прегледате с какви семена разполагате и да изберете такива, които ще са ви необходими, за да оформите градината си както искате. За да направите правилният избор трябва да сте наясно какви са основните видове семена за засаждане.

Прегледайте с какви семена за засаждане разполагате

Проверете дали семената с които разполагате са подходящи и преценете дали сте доволни от постигнатото от миналата година с тяхното засаждане, както и дали искате да ги засадите отново и през предстоящия сезон. Обикновено на гърба на всяка опаковка ще бъде написан срока на годност на семената. Ако той е изтекъл, изхвърлете старите семена. Не си струва усилията и надеждата, че ще покълнат, защото това е малко вероятно. 

Разновидности на семената

Повечето екзотични семена не се променят с нашите сезони и могат да се отглеждат на закрито по всяко време. Такъв е случаят със семената на цитрусови плодове, авокадо и други видове растения, които не се срещат често по нашите географски ширини. Освен сезонни, семената се категоризират на хибридни, стандартни, местни, органични (биологични) и други. Хибридните семена не са генетично модифицирани семена, а са хибриди от два сорта с определени подобрения като по-добра устойчивост на болести, по-богата реколта, характерен цвят и други. Хибридизацията е един от начините за обогатяване на предлагането на интересни и екзотични сортове растения.

Стандартните семена са от директни сортове, обикновено размножени по естествен път. Стандартните сортове семена са най-разпространени и са доказали своето качество и устойчивост във времето. Местните видове обикновено са растения, които са характерни за определен регион. Например в България всички любители на зеленчуците обичат българските сортове домати, краставици, чушки и т.н. Тези сортове се предават от поколения заради вкуса на плодовете си и устойчивостта им на специфични за географското местоположение фактори и изменението на климата. Био семената са семена от биологично отгледани растения. Любителите на органичното градинарство ги отглеждат за да произвеждат органични зеленчуци и билки.

 

Място на засаждане и отглеждане на семената

Друг фактор, с който трябва да се съобразим при избора на семена, е мястото, където планирате да засадите семената си – в двора, на балкона или в оранжерия. Често в двора или градината можем да отгледаме по-големи растения и да направим по-разнообразна комбинация. Например, ако имате слънчев двор, можете да отделите част от него за зеленчукова градина, другата за цветни лехи и морава. Ако нямате двор или градина и имате само балкон, не се притеснявайте – в магазините ще откриете и семена, предназначени за саксийно отглеждане. Можете да създадете балконска градина с няколко по-дълбоки контейнери и саксии. Това са сортове зеленчуци с по-дребни плодове, по-ниски цветове и почти всички подправки. Прочетете внимателно указанията на гърба на семената и оставете достатъчно място между всяко растение, за да могат да се развиват правилно! Ако имате оранжерия, тогава спокойно може да засадите марули, репички, домати, тиквички, лук и каквото ви харесва.

Период на развитие на растението

При избора на семена за засаждане, трябва да вземете предвид и периодът на развитие на растението. Ранните пролетни сортове обикновено растат по-бързо и оставят време за втора реколта. Доматите се делят на ранни, средно ранни и късни. Ако отглеждате домати, засадете няколко семена от различни видове и ще имате пресни домати от началото на лятото до късната есен! Прочетете внимателно указанията за семената, които засаждате, и планирайте как правилно да се грижите за тях за да събирате накрая и добра реколта.  Ако сте начинаещ градинар, най-добре е да погледнете така наречените "по-прости" сортове билки и  зеленчуци. Например маруля, репички, моркови, целина и различни подправки. Когато планирате какво да засадите, не забравяйте да помислите за това в какъв ред ще ги засадите и как ще ги подредите, въз основа на наличното пространство и специфичните изисквания на всяко растение.

Няма добавени продукти в тази категория.